Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Mια μερα με τον Παγκοσμιο Πρωταθλητη Μακη Μιτα !!!!!!

Μια μέρα με τον Μίτα

Μάλλον δεν θα υπήρχε ιδανικότερο μέρος για το «ραντεβού» μας με τον Μάκη Μίτα... Συναντήσαμε τον Ελληνα παγκόσμιο πρωταθλητή του ΣΚΗΤ στον... τόπο του «εγκλήματος», στο Σκοπευτήριο της Μαλακάσας!

Εκεί, δηλαδή, που ο κυνηγός - παππούς έφερε για πρώτη φορά τον 14χρονο Μάκη για να δει από κοντά ένα σκοπευτήριο της κυνηγετικής σκοποβολής. Μπορεί ο παππούς να μην έριχνε στα σκοπευτήρια αλλά στα πραγματικά «καρτέρια», αλλά ο εγγονός ενθουσιάστηκε και ζήτησε να μείνει εκεί και να ρίξει τις πρώτες του τουφεκιές. Ηταν ένα παιδί άλλωστε, που από 9 ετών ακολουθούσε τον παππού στα καρτέρια του Ωρωπού για τσιχλοκότσυφα... Τι πιο φυσιολογικό για έναν έφηβο να «κολλήσει με αυτό που του αρέσει πραγματικά;
Μια μέρα με τον Μίτα
Η οικογένειά του αγόρασε ένα super pose -συγκεκριμένα το 686 της Beretta- και ξεκίνησε τη σκοποβολή τόσο επιτυχημένα που σε ενάμιση χρόνο μπήκε στην εθνική ομάδα στους εφήβους. Στους ίδιους βατήρες τον συναντήσαμε και εμείς ένα μεσημέρι της προηγούμενης εβδομάδας... Μαζί με τον προπονητή του, τον κ. Γιάννη Λοβέρδο, έκαναν προπόνηση μόνοι τους, αφού το σκοπευτήριο (προς τιμήν των υπευθύνων) είχε ανοίξει γι' αυτούς αποκλειστικά.
Ο Μάκης είναι «δουλευταράς», κάτι που εύκολα διαπιστώνει κανείς και το επιβεβαιώνει ο προπονητής του. Είναι πειθαρχημένος, προσηλωμένος στον στόχο του και, το βασικότερο, του αρέσει αυτό που κάνει...
Εκεί κρύβεται το μυστικό των πολλών επιτυχιών του, στα 12 χρόνια που... βασανίζεται στα σκοπευτήρια.
Η σκοποβολή διαφέρει από τα άλλα αθλήματα. Δεν απαιτεί μόνο αφοσίωση και ατέλειωτες ώρες προπόνησης, αλλά και χρήματα! Το όπλο, αλλά κυρίως τα πιάτα και τα φυσίγγια κοστίζουν, δεν είναι σφαιροβολία ή ακόντιο...
Εχει πλήρη επαφή με το όπλο και τον πήλινο δίσκο και αυτήν την τρίτη αίσθηση που χαρίζει σε κάποιους σκοπευτές το ίδιο το κυνήγι.
Εχει πλήρη επαφή με το όπλο και τον πήλινο δίσκο και αυτήν την τρίτη αίσθηση που χαρίζει σε κάποιους σκοπευτές το ίδιο το κυνήγι.
Κάθε βολή μεταφράζεται σε ευρώ για τον προπονούμενο σκοπευτή και οι βολές είναι χιλιάδες! Ευτυχώς όμως, τώρα πια, η Ομοσπονδία τού καλύπτει όλα τα έξοδα της προπόνησης. Δεν είναι, όμως, επαγγελματίας, όπως οι συναθλητές του στις διεθνείς οργανώσεις του εξωτερικού.
Ο Μάκης Μίτας είναι παγκόσμιος πρωταθλητής και κάτοχος δύο παγκόσμιων ρεκόρ, αλλά δεν έχει χορηγό! Αυτό είναι κάτι απίστευτο στο επίπεδο του πρωταθλητισμού του συγκεκριμένου αθλήματος...
Ο Ευθύμιος Μίτας προπονείται σχεδόν καθημερινά κάτω από την επίβλεψη του προπονητή του Γιάννη Λοβέρδου.
Ο Ευθύμιος Μίτας προπονείται σχεδόν καθημερινά κάτω από την επίβλεψη του προπονητή του Γιάννη Λοβέρδου.
«Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε, γι' αυτό και συνεχίζουμε να επιμένουμε», μου λέει με σεμνότητα, μπροστά στον προπονητή του. Κυνηγοί με άποψη και οι δύο, τα έχουν βρει μεταξύ τους, αφού έχουν το ίδιο μεράκι.
Πλάνα προπόνησης
Ο Μάκης Μίτας είναι αισιόδοξος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, γι' αυτό και προετοιμάζεται εντατικά, διανύοντας μια χρονιά ιδιαίτερης «φόρμας». Παρατηρώντας τον, στην προπόνηση, καταλαβαίνεις ότι ρίχνει με άλλον «αέρα»... Αρμονικός στις κινήσεις του στον βατήρα, έχει πλήρη επαφή με το όπλο και τον πήλινο δίσκο και αυτήν την τρίτη αίσθηση που χαρίζει σε κάποιους σκοπευτές το ίδιο το κυνήγι.
Είναι πειθαρχημένος, προσηλωμένος στον στόχο του και, το βασικότερο, του αρέσει αυτό που κάνει...
Είναι πειθαρχημένος, προσηλωμένος στον στόχο του και, το βασικότερο, του αρέσει αυτό που κάνει...
- «Στις προπονήσεις ασχολούμαστε με τη βελτίωση της τεχνικής, στον τρόπο που κοιτάζουμε τον στόχο, την εστίαση του στόχου, την κίνηση του σώματος σε συνδυασμό με πολύ καλή επώμιση και αυθορμητισμό στο πάτημα της σκανδάλης», μας λέει ο προπονητής του.
- «Τι σημαίνει αυθορμητισμός;» ρωτάμε τον Γιάννη Λοβέρδο.
- «Οταν πάμε να σιγουρέψουμε την τουφεκιά μας, σιγουρεύουμε την προηγούμενη θέση του στόχου και όχι την επόμενη, που θα είναι και αυτή που θα τον πετύχουμε. Αυτό απαιτεί μεγάλη εμπειρία, έτσι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, μέχρι να αποκτηθεί αυτή η γνώση, είναι ο αυθορμητισμός. Δηλαδή, πατάμε τη σκανδάλη, χωρίς να έχουμε ακολουθία κινήσεων αλλά αυθόρμητα»...
Με τον συντάκτη μας Αντώνη Μπληζιώτη.
Με τον συντάκτη μας Αντώνη Μπληζιώτη.
Ο Γιάννης Λοβέρδος επισήμανε ότι ένα από τα προτερήματα που έχει ένας χαρισματικός σκοπευτής είναι και η προσαρμοστικότητα στα όπλα.
Οπως, δηλαδή, οι οδηγοί της Formoula δεν έχουν πρόβλημα όταν η εταιρεία τους αλλάξει το μοντέλο που τρέχουν, έτσι και ο ικανός σκοπευτής δεν πρέπει να επηρεάζεται από την αλλαγή όπλου. Οσο μιλάμε με τον προπονητή του, ο Μάκης ρίχνει ασταμάτητα. Ενα DT 10 της Beretta με 73 πόντους κάννες είναι το όπλο του αυτήν τη στιγμή. Μέχρι τον Δεκέμβρη έριχνε με 71 πόντους, κάννες.
Ο Ανδρέας  Πλαστουργός, ο Γιάννη  Λοβέρδος και ο Ευθύμιος Μίτας στο σκοπευτήριο της Μαλακάσας.
Ο Ανδρέας Πλαστουργός, ο Γιάννη Λοβέρδος και ο Ευθύμιος Μίτας στο σκοπευτήριο της Μαλακάσας.
Με αυτούς τους 2 πόντους της διαφοράς έχει αλλάξει το ζύγισμα του όπλου, έχει ελαφρύνει μπροστά και έτσι έχει καλύτερο έλεγχο, ειδικά στα δεύτερα πιάτα... Το μήκος των καννών μάλλον έπαιξε τον ρόλο του, αφού με τις νέες κάννες έκανε το απόλυτο παγκόσμιο ρεκόρ (150 στα 150).
Οι κάννες...
Παρά τον ευμεγέθη σωματότυπό του, ο Μίτας ξεκίνησε τη σκοποβολή με 71 πόντους κάννες. Το μεγαλύτερο μήκος τον ξένισε, αποδείχθηκε όμως σοφή απόφαση. Με τις διαστάσεις του ο Μάκης θα μπορούσε να ρίχνει και με 76 πόντους, κάτι που ο φανατικός τσιχλοκυνηγός απέκλεισε εξαρχής. Αλλωστε, το αγώνισμά του το επέλεξε γιατί του θύμιζε τα καρτέρια με τον παππού! Δεν είναι τυχαίο ότι δεν δοκίμασε ποτέ να ρίξει ΤΡΑΠ, γιατί δεν του «κόλλαγε» με τίποτα.
Μια μέρα με τον Μίτα
Ρωτήσαμε τον κ. Λοβέρδο «που βρίσκεται η διαφορά».
- «Στο DNA οφείλονται όλα, γι' αυτό προσπαθούμε να αντλήσουμε νέους σκοπευτές που έχουν πατέρα κυνηγό ή έστω άτομα πρώτου βαθμού συγγένειας, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», μας τονίζει ο προπονητής της Εθνικής ομάδας και συνεχίζει:
- «Αυτό ισχύει σε όλα τα αθλήματα, αλλά ειδικά στο κυνήγι, ένας που ξεκινάει από παιδί με τον πατέρα του θα αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες, αν εκείνος του δώσει τις σωστές συμβουλές σκόπευσης. Αν το παιδί αυτό ασχοληθεί με τη σκοποβολή, το αποτέλεσμα θα είναι άνω του μετρίου»!
Ο Μίτας είχε χαλαρώσει πια και, όσο πλησίαζε στο τέλος της προπόνησης, «έπαιζε» κυριολεκτικά με έναν συναθλητή του στην Εθνική ομάδα.
Οπως μας είπε ο Γιάννης Λοβέρδος, η προπόνηση δεν πρέπει να είναι ψυχοφθόρα. Πρέπει πάντα να περνάει μέσα από τη διασκέδαση, ώστε να προκαλεί ευχαρίστηση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παιχνίδι. Εκεί ίσως κρύβεται και ένα από τα «μυστικά» της επιτυχίας του Μάκη Μίτα...
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Εκείνο που δεν γνωρίζαμε είναι ότι η προπόνηση γίνεται με πιο σφιχτά τσοκαρίσματα από ό,τι στους αγώνες. Και αυτό για να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας της τουφεκιάς, ώστε να είναι πιο απαιτητικές οι σκοπεύσεις. Εννοείται ότι τις παραμονές του επίσημου αγώνα τα τσοκαρίσματα ξανανοίγουν...
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΛΗΖΙΩΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Το  καμαρι  του  Ωρωπου  που  μας  κανει

ολους  περηφανους  με  τις  επιτυχιες  του  αναδημοσιευουμε  την  συνεντευξη  στο  

Εθνος και  στο ενθετο Κυνηγι